2014 La Rosière, Frankrike

Hej Skidvänner

Längst ned på sidan de resultat som föreligger från årets tävlingar i La Rosiére:

Helena Bremberg & Monica Palmeborn

Vår skidvecka i den lilla vackra franska alpbyn La Rosière på 1850 meters höjd med utsikt över både Mount Blanc och kända skidorter som Les Arces och Tignes började med snöstorm och dimma och slutade i strålande solsken. Vi var 18 svenska supertaggade deltagare från SVT och Sveriges Radio som reste med både längd- och alpinutrustning och såg fram emot att tävla, umgås, dansa och så klart åka skidor med kollegor från hela Europa.  I år fick vi med oss några nya deltagare som aldrig varit med tidigare Anna, Rolf, Per och Kenneth det är så roligt! Sprid gärna informationen om Eurovision Sports till kolleger vi behöver bli fler! Bodil Svensson gjorde come back och Åsa Barrén gästade oss i år som föråkare.
Välkomna alla nya och gamla Eurovision sportare!!! För 43:dje gången arrangerades vinterlekarna och i år deltog cirka
160 public service medarbetare från åtta länder bland andra Norge, Danmark, Italien, Frankrike, Tyskland, Schweiz och Österrike.

Invigning Frankrike 2014Semla
Maison CarrelMaggan o Lena mit Freunden

Första dagen kördes slalomtävlingarna. Det var tuffa förhållanden med dimma och mycket tätt snöfall och banan var både isig och det låg vallar med nysnö på vissa ställen. Are Nundal tog hem tredje priset i kategori C, Anders Wennersten kom på fjortonde plats, Rolf Nyqvist på sextonde plats i samma kategori. Per Larsson tog en tolfte plats i herrar kategori B. Under damernas åk var det många som åkte ut men Pia Molinder och Anna Ivemark höll sig i banan i två åk och kammade hem femte och sjätte plats i kategori B. Maggan Cruseman knep femte plats i kategori C och Kerstin Hagelin kom på nionde plats och Irene Löfvenberg tog tionde plats i kategori C. Hur det gick i Super G och storslalom kan du läsa längre ner i resultatlistorna.

Veckans fem tävlingarna genomfördes på topp och alla deltagare var mycket nöjda med byns skidklubb som arrangerade både tävlingarna och det delikata smörgåsbord med traktens läckerheter korvar och ostar som isbuffé i anslutning till prisutdelningarna som avslutade dagens tävlingar. Men mycket hjärta och engagemang deltog skidklubben i Eurovision Sports 2014 och de svenska pannbanden och mössorna var ett hett eftertraktat byte bland skidlärarna. Flest byten tror jag Maggan gjorde? Tack Anders Sundqvist för ditt engagemang och för alla fina mössor och strumpor som du
fixat åt det svenska laget. Och för att du är en så bra föråkare!

Efter åketbred skejt
Are bronsBronspall Are
 Lena bronsplatsStafettväxling
 NummerlapparPer Larsson & Are Nundal

Lagom till den tävlingsfria dagen kom solen fram och det blev ett fantastiskt arrangemang med en dagstur till Italien, upptäcktstur i San Bernardo området och snacks och lunch på restaurang i den lilla byn La Thuilei Italien. Den franska guiden Pierre gjorde succé och alla blev förälskade och kom hem med ett leende på läpparna, sol i blick och pratade off pist och puderåkning och om hur bra dagen varit. Helt otrolig. Over and out - tror den måste upplevas

Tyvärr råkade vårt stora alpinhopp Are Nundal ut för en olycka inför starten i Super G, han blev påkörd och skadade sig så allvarligt att hälsenan rök. Det blev transport i pulka till sjukhuset i byn och därefter hem till Sverige. Benet i gips och en lång rehabilitering väntar men Are lovar vara tillbaka nästa år! Innan olyckan tog han tredje plats i storslalom.

Längdtävlingarna avgjordes på ca 2000 meters höjd vilket inte var en barnlek. Det var mycket tungt att andas. Men galet vackert var det och strålande sol och den lilla orkestern som förföljt oss under veckan fanns på plats även mitt på platån och sköna jazziga toner blandades med blodsmak och svettiga längdåkare. Lena Henriksson tog en tredje plats i kategori C bara 30 sekunder före fyran Åsa Paues och på femte plats kom Helena Bremberg, Maggan Cruseman kom åttonde, Monica Palmeborn tia, Kristina Uddholm elva och Astrid Olsén tolva.  Pia Molinder kom på sjätte plats i kategori B. Per kom på trettonde plats i kategori B och Rolf på trettonde plats i C. I stafetten kom det svenska första laget på tionde plats och andra laget på en sjuttonde plats.

slalomsnöyravx stafett Lena Pia
AstridAnna I
 KvartettItalien nästa
 Svensk solglansVykort fr Tyskland
 Tyskt matbordFransk mat

Men det är inte bara skidåkning under veckan - vi försöker ju lära känna varandra ännu bättre och varje vecka arrangeras en internationell afton med mat från de olika länderna. I år bjöd den svenska delegationen på semlor. Som vi personligen fraktat från Sverige även om nu Anders envisades med att baka egna på plats. Väldigt speciella och ärligt - inte så runda. Men vi bjussade även på dem. Kaffekask och semla var nytt och alla gillade det skarp. Skidklubben bjöd på uppvisningsshow utomhus och pjäxdans och kaxiga skidlärare i kalsongdans inomhus. Sen dansade vi som tokar allihopa och kvällen avslutades på ”Moo Bar”. Förresten så låg ”Moo Bar” precis intill hotellet och där dansade vi nästan varje kväll till franska ”top hits” som J’me Tire med Maitre  Gims. Fransmännen inviterade till en superfin skidvecka med nysnö och bra ”preppade” pister fint arrangemang, bra hotell med schysst frukost och god mat i restaurangen ”La Grange” – raclette och ost fick vi både en och två gånger. Ost och korvar hör till traktens specialiteter fick vi lära oss.

Nästa år är det Italiens tur att arrangera Eurovision Sports 2015. Boka redan nu 1-8 mars 2015 och vi reser till - Madonna di Campiglio. Välkommen! Fransmännens egen hemsida med bilder http://usortf.com/eurovisionsports/index.php?lang=en

Maggan käkar
 After drink
 Matorgie