Länk till Eurovisionsports.com


Vädret var verkligen fint den här dagen. Några förstod att de skulle lukta svett när de kom i mål om inte...

Här finns professionell video varje dag. Klart roliga att titta på!
Anders Egerö
Senast uppdaterad 2005-04-02


Rolig video varje dag
Sveriges deltagare

Pistkarta
Vädret
Webkameror
Backar med hopp
Presentationsvideo

Foton från tidigare år:
Dundret, Gällivare, 2000
Oberwiesenthal, Tyskland, 2001
Sierra Nevada, Spanien, 2002
Schruns, Österrike, 2003

   
Söndag 21 mars
Den svenska gruppen på plats utanför hotellentrén i Hafjell. Borgmästaren har förklarat årets tävlingar öppnade och en ungdomlig blåsorkester har underhållit oss. Måndag morgon kl 09 går första starten i Super G och konkurrensen är stenhård!

 
Måndag 22 mars
Super G
Svenska damer på pallen i Hafjell

Drygt 40 damer och ca 90 herrar från 9 nationer var anmälda till den inledande Super G-tävlingen i veckans Eurovision Sports-skidmöte i Hafjell, 20 min bilfärd norr om Lillehammer. Det var med ganska stor skeptisism som de flesta deltagarna tog Hafjells olympialøype i besiktning. Pisten är svart, om ni undrar, och 35 portar skulle avverkas. Övre halvan var inte pistad och gårdagens snödrivor hade nu frusit fast i nattkylan. Det hela såg inte lätt ut...
Men samtliga anmälda svenskar (sju damer och en herre) genomförde åket och det med hedersamma resultat. Ett guld och ett silver till Irene Löfvenberg respektive Bodil Svensson i klassen damer över 49 och ett brons samt fjärde och sjätte plats till Hanna Eklund, Malin Westermark respektive Pia Molinder i klassen damer upp till 34 år.
De båda favorittippade senior-herrarna Franz Egger och Anders Egerö;-) genomförde sina åk men kom långt från pallplats. Båda gick ut stenhårt och det såg ut att bli rekordtider. Men sedan stukade Franz axeln och Anders tappade ena skidan. Så var den sagan all.


Vädret går inte att klaga på. Några minusgrader på morgonkvisten och några plus på eftermiddagen. Solen har ibland tittat fram och några snöflingor har också synts till medan vinden har varit fullständigt frånvarande. Nere i byn är det barmark men uppe på fjället är snödjupet hela 125 cm! Visserligen är det 600 m från hotellet till liftstationen men vi har egen skidbuss och dessutom ett skid- och pjäxrum vid liftanläggningen så vi slipper släpa allting fram och åter.
Dagens bildskörd finns här!
Fullständiga resultat här.
Pia beskriver banan.

 
Tisdag 23 mars
Storslalom


När morgonen grydde låg dimman tät över berg och dal. Småningom ersattes den av ett stilla snöfall i några plusgrader. Banan var ganska lätt stakad utan några större överraskningar men underlaget var jobbigt. Det blev ganska snart drivor vid sidorna av hård, isig skare. Inte lätt att ta sig ner.

Franz Egger fick stå och titta på i dag, hans axel måste ovillkorligen vila. Anders Egerö hade bytt skidor men tyvärr med samma resultat som dagen innan - en skida lossnade i en hård sväng med tvättbräda. För Sveriges damer gick det, som vanligt, betydligt bättre.

Irene Löfvenberg tog guld och Bodil Svensson silver i klassen damer C! Och i A-klassen tog Hanna Eklund brons medan Malin Westermark kom femma och Pia Molinder (med telemarksskidor!) sexa.

Dagens bildskörd finns här!
Fullständiga resultat här.
En liten videosnutt här.
Och en annan här.
Video från kvällens karaoke-tävling.
Extra bilder från kvällen och karaoketävlingen.

 
Onsdag 24 mars
Längd


Norge krossade allt motstånd på Birkebeiner olympiastadion, där dagens längdåkning ägde rum. Men några platser fick de trots allt överlåta till Sverige. Pia tog första och Malin fjärde plats i A-gruppen och i C-gruppen tog Irene en tredjeplats. Maurice slog sig till en fjärdeplats i herrar C. En stark insats av det lilla men naggande goda svenska laget!

Karta över banan finns här. Som vanligt åkte herrarna två varv.
Resultat finns här.
Dagens bildskörd finns här (längd)
Bilder från buffén finns här
Video från tävlingar, prisutdelning och buffé här

 
Onsdag 24 mars
Internationell buffé

Efter prisutdelningen vidtog den traditionsenliga internationella "förbrödringen" där alla deltagande länder bjuder varandra på några utvalda läckerheter från sin egen fatabur. Se fotoalbum och video.
 
Torsdag 25 mars
Tävlingsfri dag

Tävlingsfri dag, rundtur med buss, utflykt i skidspåren med förre olympiamästaren Erling Jevne eller till Kvitfjel.


Delar av den svenska truppen på toppen av Kvitfjell, några mil norr om Hafjell och Lillehammer. Det var här det olympiska störtloppet kördes i en backe som kanske saknar motstycke i kombinationen lutning, knixiga kurvor och hopp. Den tog några av oss som dagens sista utmaning...
Dessförinnan gosade vi oss i solen, carvade nedför nypistade, underbart kurviga och omväxlande pister från kalfjället ned genom skogen. För att inte tala om åkningen utanför pisterna, i den mjuka lössnön, som var åkbar precis överalllt! En dag full av obeskrivlig njutning...
Se fler bilder här. Se en panoramavy från lifttoppen här. Och här finns en annan sekvens som skulle sluta med att Hanna och Irene startade sin väg nedför. Men timingen blev lite dålig, tyvärr.

Fredag 26 mars
Specialslalom


Svenska och norska deltagare väntar på sin tur i slalomtävlingen. Else Marie från NRK (tvåa från vänster) fyllde dessutom 64 år just denna dag och fick därför en egen flaska champagne vid prisutdelningen. Åsa Wahlbom (två från höger) anlände till Hafjell på torsdagen tillsammans med Åsa Barrén-Möller. Eftersom Åsa B-M inte längre är anställd på SRF fick hon inte delta i tävlingen utan agerade i stället föråkare.

Sol, vindstilla, 5 minusgrader, nysnö från i natt - vad mer kan man begära?
Dagens tävlingsarrangörer hade gjort en särskild bana för herrarna och en annan för damerna, alldeles bredvid varandra. Det hade det goda med sig att slitaget minskade så att båda åken kunde ske utan att banan stakades om.

Återigen visade de svenska damerna framfötterna, om uttrycket tillåts. I C-gruppen blev det guld för Irene och silver för Bodil! I A-gruppen kom Hanna trea, Pia fyra och Malin femma. Anders hamnade precis utanför prisgränsen på sjunde plats.

Resultat finns här.
Dagens bildskörd finns här
Video från tävlingar och prisutdelning här

 

Lördag 27 mars
Stafett

Norrmännens dominans vid stafetten var total.
Resultat finns här.
Dagens bildskörd finns här
Ingen video i dag.

Finaste priset
Ingrid Briseid, NRK (t v), överlämnade det finaste priset till Bodil Svensson, SVT.
Det finaste priset av dem alla gick i år till Bodil Svensson, SVT, för hennes stora engagemang i Eurovision sports. Såväl för hennes ansvarstagande för arrangemangen och dess fortlevnad som för det lokala - som uppskattad ledare för det svenska laget.

Bucklan är ett vandringspris som den senaste tiden har innehavts av Ingrid Briseid från NRK. Och det var därför Ingrids beslut att årets pristagare skulle vara Bodil. Tidigare har Åsa Barrén-Möller och Åsa Paues (Wahlbom) haft priset tillsammans 1995. Bucklan är skänkt av Dyrehavsbakken 1981 och gick det året till den legendariske danske ledaren Kjeld Thomassen.

Den bär inskriptionen:
Fra Bakken og fra Kirsten Piil
skal dette baeger vandre
fyld med gemytlighed og smil
til dig... og mange andre.

Den har bytt ägare 16 gånger tidigare.

 
Söndag 28 mars
Hemresa